Rugklachten: specifiek of aspecifiek?

Rugklachten is een brede term voor het hebben van pijn of ander ongemak aan je rug. Rugklachten komen bij zeer veel mensen voor. Sommige mensen hebben korte tijd last van hun rug, terwijl anderen chronische rugklachten hebben. De rugpijn kan zeer hevig zijn en is voor veel mensen reden om niet meer te kunnen werken. Als sporter langdurig last van je rug?  Naar de huisarts of fysiotherapeut!

Oorzaak van rugklachten

Bij maar ongeveer 1-5% van de mensen met rugklachten kan een specifieke oorzaak worden gevonden. In de overige gevallen blijft deze onduidelijk, we spreken dan van aspecifieke rugpijn.

Specifieke rugpijn

In deze categorie vallen rugklachten die veroorzaakt worden door een aantoonbare onderliggende aandoening. Er kan bijvoorbeeld schade zijn aan de wervelkolom (ruggengraat), de zenuwen die langs de wervelkolom lopen of de spieren van de rug.

Een voorbeeld uit deze categorie is een hernia. Bij een hernia worden de zenuwen die langs de wervelkolom lopen verdrukt door het uitstulpen van een tussenwervelschijf. Wanneer een wervel ingezakt of gebroken is, zoals dat gebeurt bij osteoporose (broze botten), kan dit ook leiden tot rugpijn. Daarnaast kan de ziekte van Bechterew (een vorm van reuma), een tumor of een ontsteking van de wervels en artrose (gewrichtsslijtage) voor rugpijn zorgen. Tot slot kan de pijn ook afkomstig zijn vanuit een orgaan, zoals de alvleesklier, de nieren of de maag.

Aspecifieke rugpijn

Bij verreweg de meeste mensen met rugpijn kan geen duidelijke oorzaak worden gevonden. We spreken dan van aspecifieke rugpijn. Met name de onderrug is vaak aangedaan, dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Vaak vindt snel verbetering plaats door een goede massage in combinatie met voldoende (blijven) bewegen. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze vorm van rugpijn zijn:

  • Verkeerde lichaamshouding.
  • Je rug vaak of lang moeten inspannen.
  • Te snel of op een verkeerde manier tillen.
  • Overgewicht.
  • Stress.
  • Veel autorijden.
  • Zwangerschap

Onderstaande video verduidelijkt wat (lage) rugpijn is.

rugklachten, rugpijn

 

 

 

 

 

 

Bron en meer info: gezondheidsplein.nl