Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Hardlopen lijkt qua uitrusting een vrij eenvoudige sport; alles wat je nodig hebt is de juiste kleding en een goed paar hardloopschoenen. Maar hoe lang kunnen die schoenen mee? En is het héél erg als ze een beetje versleten zijn?

Hardloopschoenen worden vandaag de dag gemaakt van fijne, lichte materialen en een soort schuim dat de harde schokken van het lopen opvangt om je gewrichten te ontzien. Maar na een poosje blijkt dit toch minder goed te werken.

Volgens onderzoekers slijt het schuim na zo’n 1000 kilometer. Als je 2-3 keer in de week loopt is jouw schoen na 1 tot 1,5 jaar aan vervanging toe. Dat is wel even balen, goede schoenen zijn niet goedkoop, maar met een nare blessure ben je nog verder van huis.

Zodra het schuim slijt, verhoogt het risico op letsel door overbelasting omdat je lijf nu al die schokken moet opvangen. De blessures variëren van blaren en schuurwondjes tot een serieuze ontsteking van de achillespees en scheenbeenvliesontsteking.

Dus, hoe weet je of jouw hardloopschoenen nog goed zijn?

– Duwen

Druk met je duim in het midden van de schoen. Veert de schoen enigszins terug? Dan zou je goed zitten. Als de schoen een beetje ‘futloos’ lijkt, is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor vervanging. Een schoen die van zichzelf al inzakt, is sowieso versleten.

– Kreukels

Zitten er kleine rimpeltjes of beschadigingen op de zool van de schoen, dan is het ook tijd voor een tripje naar de winkel. De demping is verminderd.

– Aandacht

Luister goed naar je lijf. Een kleine steek aan de onderkant van de voet kan er al op wijzen dat je schoenen hun beste dagen hebben gehad. Houd dit goed in de gaten, zeker als je normaal geen lijst hebt van zulke klachten.

– Test

Twijfel je of je schoenen aan vervanging toe zijn? Neem het oude paar dan gewoon mee naar de winkel en bekijk wat beter voelt: de oude, of nieuwe. Als het nieuwe paar steviger en fijner aanvoelt, weet je zeker dat je een goede beslissing maakt.  Toch nog klachten? Laat je, liefst preventief, behandelen door een fysiotherapeut of sportmasseur!

 

bron: telegraaf